home --> thema's --> inmemoriam

In memoriam

Herinneringsobjecten ontwerp ik in zeer nauw overleg. Het herinneren van een dierbare overledene vergt speciale aandacht en zorg. Dat betekent samen praten, samen zwijgen. Ik zie het proces om samen tot een ontwerp te komen als een stuk van het rouwproces. Daar maak ik graag tijd en ruimte voor. Vanuit de kern van uw verhaal - dat waar het echt om gaat - ontstaan dan kleuren, vormen, gedachten, ideeën. Die omzetten in een herinneringsmonument(je) van glas is mijn ambacht.

Van belang is altijd dat het object een plek markeert waar je tot jezelf komt, in herinnering met je geliefde. Een plek waar verdriet en gemis letterlijk ruimte krijgen, er mogen zijn. Waar ook het leven gevierd mag worden, voorbij het verdriet. Die plek kan op een begraafplaats zijn, maar ook in de eigen tuin, in de vensterbank, op tafel, bureau of nachtkastje. Het gaat om:

Een plek van koestering
Een plek van omhulling
Een plek van verdriet
Een plek van gemis

Een plek van vreugde
Levensvreugde

De dood voorbij


Grafmonument voor Elly

gefused glas, 18mm dik, 80 x 40cm. (HxB)

Elly was een vrouw die vol in het leven stond.
Sociaal en altijd gericht op de stroom van het leven.
Haar Twentse geboortegrond droeg ze met zich mee.
Velen herinneren zich de ontmoetingen met haar als liefdevol en stralend.

Dit grafmonument is in nauw overleg met haar man tot stand gekomen. Je zou kunnen zeggen dat we het samen hebben gemaakt. Verdriet en rouw worden gaandeweg omgevormd tot een troostrijk herinneringsmonument waarin licht en schaduw hun plaats hebben.

glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol

Element grafmonument

gefused glas in herdenkingsmonument, 30 x 20cm. (HxB)

glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol

Grafmonument voor Olga

gefused glas gelijmd op onbreekbaar glas, 120 x 40cm. (HxB)

Ontstaan uit het water en de natuur stort de ziel zich in het volle leven om uiteindelijk alles achter zich te laten en - wie weet – elders of later weer opnieuw te beginnen.

glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol

Herinnering aan Gertjan

gefused glas diameter 15 cm

glaskunst Lidwien Mol

Uit het grondeloze stille water
Geboren
Uit een warme band
Geborgen
In familiehand
Ging hij
Zijn gloedvol leven
De roep der engelen
Niet weerstaan
Door de poort van Licht
Gegaan


Memoryspel voor Jack

19 cirkels van gefused glas 10 cm doorsnee in kersenhouten standaard

Gelaagd monument: herinnering - verhaal – spel – bierviltje.
Als je het op tafel ziet staan en het licht speelt er doorheen, realiseer je je dat het leven van een mens uit talloze lagen bestaat. Tussen al die lagen speelt het licht en de schaduw van het leven. Afhankelijk van de lichtinval en je eigen standpunt zie je steeds andere kleurschakeringen. Die lagen worden bij elkaar gehouden door een groter verband, een bezield verband waarbinnen het leven zich afspeelt.

glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol

Tulp voor Tonja

gefused glaspaneel, 33 x 29cm. (HxB)

glaskunst Lidwien Mol

Tulpen waren haar lievelingsbloemen, vooral de witte. Nu zij er niet meer is, hangt haar bloem -eeuwig in bloei - voor mijn raam. Het is ook mogelijk een dergelijke plaat te maken als sluitplaat voor de urnennis.


In-memoriam

gezandstraald glas op stenen voet, 10 x 10cm. (HxB)

Voor de nabestaanden van een cello spelende vader maakte ik kleine herdenkingsobjecten voor thuis, in de vensterbank, op het buro etc. Het zijn kleine glasplaatjes met een gezandstraalde bassleutel erop, staand in een stenen sokkeltje.
Mijn vrije interpretatie van de rouwkaart.

glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol glaskunst Lidwien Mol

Tweeling

gefused glaspaneel, 90 x 60cm. (HxB)

glaskunst Lidwien Mol

Negen jaar was de tweeling toen hun vader overleed. Vijf jaar later overleed ook hun moeder. De familie stond op haar grondvesten te trillen. Voor hen maakte ik dit paneel.

De aarde breekt open onder de tweeling. Terwijl de energie van de moeder hen nog omhult rondom de aarde, beschermt de vaderlijke energie al vanuit de hemel. En wij?

Wij met zijn allen sluiten de cirkel zodat de tweeling de omhulling krijgt die ze nodig heeft.

Wie goed kijkt ontdekt onder de gespleten aarde de regenboog.

Het leven gaat voor!


colofon | cookies | tips